Roger McNamee, een vroege investeerder in Facebook én ooit een mentor van CEO Mark Zuckerberg, heeft zijn voormalige protegé en diens bedrijf een week lang onder vuur genomen. Steen des aanstoots: het schaden van de belangen van gebruikers en het verspreiden van nepnieuws.
McNamee heeft de afgelopen week artikelen geschreven voor The Washington Monthly, The Washington Post en The Guardian waarin hij Facebook beschuldigt van het negeren van kwaadwillenden die het platform manipuleren.
McNamee zegt dat Facebook-topman Zuckerberg voor het Amerikaanse Congres zou moeten verschijnen om uitleg te geven over de “weigering om verantwoordelijkheid te nemen” voor het schaden van de belangen van gebruikers.
De investeerder merkt in de The Washington Monthly op dat hij begin 2017 heeft gewezen op desinformatie op Facebook rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens McNamee heeft het grootste sociale netwerk ter wereld zijn zorgen niet serieus genomen. “Het platform werd misbruikt door verschillende kwaadwillenden, waaronder ook extremisten. Maar het management zegt dat het bedrijf niet verantwoordelijk was”, aldus NcNamee. “Facebookgebruikers zullen er misschien niet altijd mee instemmen, waarschuwde ik. Het merk liep het risico besmet te raken.”
In The Washington Post stelt McNamee dat Facebook “op maat gemaakt is voor kwaadwillenden” en dat gebruikers meer nepnieuws en manipulaties van verkiezingen kunnen verwachten. Hij zegt: “Dezelfde dingen die Facebook zo verslavend maken voor gebruikers en zo effectief voor adverteerders, zijn gevaarlijk in de hand van kwaadwillenden. (…) Dankzij de automatisering kan Facebook op dit moment op voorhand geen schade voorkomen. Die zal telkens optreden, totdat Facebook hardhandig ingrijpt. Het probleem kan niet worden opgelost door mensen in te huren om problematische berichten op te sporen. Het bedrijf moet zijn algoritmen veranderen en zijn business model grondig aanpassen.”
Kritiek op Facebook
Facebook heeft al heel wat kritiek gekregen dat het zich heeft laten gebruiken als platform voor Russische inmenging bij de Amerikaanse verkiezingen. Er is bewijs dat accounts die aan Rusland waren gelieerd, zijn gebruikt om raciale verdeeldheid te zaaien in de VS. Dit is gedaan via de advertentiemogelijkheden van Facebook om kiezers te bereiken.
Topman Zuckerberg zei op 21 september 2017in een live video dat hij "het democratische proces en het beschermen van de integriteit daarvan" van groot belang vindt. "Ik wil niet dat iemand onze mogelijkheden gebruikt om de democratie te ondermijnen."
Eerder deze week kondigde Facebook aan dat het de tijdlijn zo gaat aanpassen dat berichten van vrienden en familie voorrang krijgen op berichten van bedrijven en nieuwsmedia. "We voelen een verantwoordelijkheid om onze diensten niet alleen maar leuk te laten zijn om te gebruiken, maar ook goed te laten zijn voor het welzijn van mensen", zei Zuckerberg.
Volgens McNamee kreeg hij in 2006 een telefoontje van de toenmalig verantwoordelijke voor de privacy bij Facebook, Chris Ziegler. Die hoopte dat McNamee als ervaren investeerder en belangeloze partij een ontmoeting zou kunnen hebben met de jonge Mark Zuckerberg of hij Facebook al dan niet moest verkopen. "Ik was ervan overtuigd dat Mark een baanbrekend platform had gecreëerd dat groter zou worden dan Google op dat moment was", schrijft McNamee.
Internetbedrijf Yahoo had op dat moment net 1 miljard dollar geboden voor Facebook. Hoewel iedereen het tegenovergestelde aanraadde, besloot Zuckerberg het advies van McNamee te volgen en wees hij het aanbod af. McNamee bleef daarop de mentor van Zuckerberg en investeerde in Facebook via Elevation Partners, het investeringsbedrijf dat hij heeft opgericht met U2-zanger Bono.